POHOD PO STEKLASOVI POTI IN DEŽELA KOZOLCEV

Prizorišče začetek: Staro trško jedro, Šentrupert

Organizatorji dogodka: Interflash turizem

CENA: 28€

Steklasova pot
Dezela-kozolcev2
 

Storitve v dogodku

Tradicionalni POHOD po Steklasovi poti, startnina, brošura, broška, topli obrok in čaj
Doživetje in ogled DEŽELE KOZOLCEV, vstopnina, dobrodošlica in strokovno vodenje
Kulinarično doživetje pod kozolcem JAVORNIK ali na Turistični kmetiji Možina - večerja

Opis dogodka

SOBOTA, 13. oktober 2012, Zahtevnost: lahka tura, nezahteven izlet, Potek: v sredogorju, skupni vzpon : 322 m, Pohodniška ponudba: družinski izleti, poti v gozdovih.
Start in cilj tradicionalnega pohoda po Steklasovi poti je na trgu pred cerkvijo v Šentrupertu, ki je tudi najnižja točka, 280 m nad morjem. Najvišja točka poti pa je v Nebesih, 602 m nad morjem. Pot je označena s Knafeljčevo markacijo in je dolga 20 km. Več kot polovica poti je speljane po poljih, travnikih in mehkih gozdnih poteh.
Zjutraj na trgu vas bi pričakal Občinski pihalni orkester Sv. Ruperta in Moški pevski zbor vinogradnikov Šentrupert. Sprehodili se boste lahko med dobrotami na stojnicah društva podeželskih žena Šmarnice.
Pred pričetkom poti boste dobili zloženko in broško, na sami poti pa boste zraven nepozabnega doživetja na prečudoviti poti postreženi s toplim obrokom na eni od turističnih kmetij ter čajem.
S trga pred cerkvijo sv. Ruperta kolovozna pot vodi proti Veseli Gori; na desni strani nas spremljata grad Škrljevo in Križev pot s kapelo žalostne Matere božje. Na vrhu nas pričaka Vesela Gora (324 m) z baročno cerkvijo sv. Frančiška Ksaverija in grajsko pristavo - Barbovo graščino, kjer sta prvi kontrolni žig in vpisna knjiga. Pot se nadaljuje proti vasici Ravnik in skozi zaselek Ostrež, kjer se vzpnemo na vinorodno gorico Apnenik mimo vinarja Franca Špolarja. Pot se nato spusti vse do pravljične Koromandije. Od tu se povzpnemo na Okrog, do izletniške kmetije Pri Vidi. Ob gotski cerkvi sv. Barbare (523 m) sta drugi kontrolni žig in vpisna knjiga. Z Okroga se spustimo do vinorodnega okoliša Zadraga, od tu pa v dolino, kjer nas sprejme izletniška kmetija Možina s tretjim kontrolnim žigom in z vpisno knjigo. Gozdna pot nas nato vodi na Hom ter po vzponu na najvišjo točko poti – Površnico (602), lokacijo bodočega doma planincev in od tam v Nebesa. Tam so ob izletniški kmetiji Nebesa kontrolni žig z vpisno knjigo ter žig NEBES. Proti vzhodu se spustimo po gozdu do vinske kleti Brcar; pot nadaljujemo do Vihra s cerkvico sv. Duha (536 m). Od tam se po cesti med vinogradi spuščamo na Hrastno, kjer nas pri zidanici Pri Deželanu čaka vpisna skrinjica s kontrolnim žigom. Zadnji del poti je speljan po gozdu, prečkamo globoko ujedeno dolino Globoko in se napotimo skozi vas Kamnje mimo Janezkovega muzeja starega orodja s kontrolnim žigom in vpisno knjigo. Nato se spustimo v Šentrupert, kjer je v gostilni Jaklič zadnji žig z vpisno knjigo.
Čaka vas še eno nepozabno doživetje - ogled v svetovnem merilu edinstvenega in evropsko priznanega projekta - MUZEJA NA PROSTEM – DEŽELA KOZOLCEV - turistično, izobraževalno in kulturno središče, kjer so v naravnem okolju in na kmetijskih zemljiščih razstavljeni kozolci različnih starosti in tipov. Namen muzeja je predstaviti zgodovinski razvoj kozolcev Mirnske doline, predstavitev njihove gradnje in vzdrževanja ter naravne zaščite lesa. Postavljenih je 19 kozolcev oziroma sušilnih naprav različnih starosti in tipov. Kozolci se delijo v dva vsebinska sklopa, in sicer kozolci namenjeni prireditvam ter kozolci s tradicionalnim namenom. Prvi so predvideni predvsem kot infrastrukturno opremljeni kozolci, namenjeni večernemu druženju, možnosti prenočitve, prireditvam lokalnega značaja. Kozolci s tradicionalnim namenom so namenjeni ohranjanju njihove prvotne funkcije. Predstavljen bo razvoj kozolca od njegove najbolj enostavne oblike (ostrvi) do njegove najbolj zahtevne oblike (toplarja). Po prijazni dobrodošlici predstavnic društva kmečkih žena in etno društva nas bo skozi pravljično zgodbo Dežele kozolcev popeljal strokovni vodnik.
Prijetno utrujeni boste izbirali, kje boste zaključili nepozabni dan – ali ob dobrotah iz krušne peči ali ob sveži postrvi – v obeh primerih ob dobrotah in pristni gostoljubnosti domačinov iz DEŽELE KOZOLCEV!
Kulinarično doživetje pod kozolcem znane in odlične GOSTILNE JAVORNIK v Rakovniku pri Šentrupertu. Njihov moto, poznan daleč naokoli je: »Pri nas so doma jedi iz krušne peči«. Pustite se razvajati v domačem vzdušju
ali se razvajati ob gostoljubju družine Možina na njihovi turistični kmetiji ob lastni ribogojnici ter slastnih, svežih postrvih.


Odločitev je vaša in v obeh primerih pravilna!


Paket se po nakupu lahko koristi 13.10.2012 po predhodni najavi na telefonsko številko: 07-348-22-22 ali po mailu info@interflash.si

 

Povpraševanje
Kakšna je vsota 1 in 8?