CELODNEVNO DRUŽINSKO DOŽIVETJE V ŠENTRUPERTU

Prizorišče začetek: Nebesa nad Šentrupertom, Izletniška kmetija NEBESA

Organizatorji dogodka: Interflash turizem

CENA: 97€

Knezevina-sentrupertska
 

Storitve v dogodku

NEBESA, najvišji vrh Šentruperta in izletniška kmetija,dobrodošlica in ogled
Doživetje in ogled DEŽELE KOZOLCEV, vstopnina, dobrodošlica in strokovno vodenje
Ogled stalne razstave SLOVENSKE SLIKANICE ZA OTROKE SVETA, vstopnina in vodenje
Ogled stalne razstave IZVIRNE ILUSTRACIJE MLADINSKIH DEL, vstopnina in vodenje
GRAJSKE DOGODIVŠČINE v kneževini šentrupertski* - vse po opisanem programu
Kulinarično doživetje pod kozolcem JAVORNIK – večerja ali ogled Muzeja starega kmečkega orodja in JANEZKOVE KMETIJE s pogostitvijo
2 ODRRASLA in 2 OTROKA do 12 let

Opis dogodka

  • *VSAKO SOBOTO IN NEDELJO – program Klati Vitez
  • *SOBOTA, 15.9.2012: Srednjeveški dan s srednjeveško tržnico, grajski večer v kneževini šentrupertski - srednjeveško-renesančni spektakel pred Barbovo graščino na Veseli Gori
  • *SREDA, 31.10.2012: Proslava ob dnevu reformacije s predstavitvijo Guttembergovega tiskarskega stroja, Dalmatinove biblije in Trubarjevega abecednika v Barbovi graščini na Veseli Gori
  • *SREDA, 31.10.2012: SAMHA IN in noč groze na Veseli gori s popoldanskimi pravljicami in delavnicami za otroke v Barbovi graščini na Veseli Gori.Naše doživetje čarov Šentruperta bomo pričeli direktno v NEBESIH!!! IZLETNIŠKA KMETIJA NEBESA se nahaja severno od Šentruperta in je najvišja točka občine z 602m nadmorske višine. Znana je zaradi izredno lepega razgleda in je tudi najvišja točka znane pohodne Steklasove poti, ki poteka po obronkih mirnske doline. Neposredno na južnem delu je tudi vzletišče za jadralne zmaje in  padalce. Na kmetiji nas bodo gostoljubni domačini pogostili s šilcem domačega žganja, cvičkom ali sokom, domačim kruhom in klobaso.
Nepozabno doživetje boste nadaljevali v svetovnem merilu edinstvenega in evropsko priznanega projekta - MUZEJA NA PROSTEM – DEŽELA KOZOLCEV - turistično, izobraževalno in kulturno središče, kjer so v naravnem okolju in na kmetijskih zemljiščih razstavljeni kozolci različnih starosti in tipov. Namen muzeja je predstaviti zgodovinski razvoj kozolcev Mirnske doline, predstavitev njihove gradnje in vzdrževanja ter naravne zaščite lesa. Postavljenih je 19 kozolcev oziroma sušilnih naprav različnih starosti in tipov. Kozolci se delijo v dva vsebinska sklopa, in sicer kozolci namenjeni prireditvam ter kozolci s tradicionalnim namenom. Prvi so predvideni predvsem kot infrastrukturno opremljeni kozolci, namenjeni večernemu druženju, možnosti prenočitve, prireditvam lokalnega značaja. Kozolci s tradicionalnim namenom so namenjeni ohranjanju njihove prvotne funkcije. Predstavljen bo razvoj kozolca od njegove najbolj enostavne oblike (ostrvi) do njegove najbolj zahtevne oblike (toplarja). Po prijazni dobrodošlici predstavnic društva kmečkih žena in etno društva nas bo skozi pravljično zgodbo Dežele kozolcev popeljal strokovni vodnik.
Iz DEŽELE KOZOLCEV bomo vstopili v DEŽELO PRAVLJIC! Osnovna šola dr. Pavla Lunačka Šentrupert se po mnenju obiskovalcev prenovljene šole uvršča med najlepše slovenske šole. To lepoto dajejo razgibanost stavbe in številne stalne razstave, ki so že doslej pritegnile pozornost. V ospredju je stalna razstava IZVIRNE ILUSTRACIJE MLADINSKIH DEL na čelu z vsemi ilustracijami iz Pepelke akademske slikarke Alenke Sottler. Nič manj pomembna ni stalna razstava SLOVENSKE SLIKANICE ZA OTROKE SVETA – 438 slikanic slovenskih avtorjev in ilustratorjev v 27 različnih jezikih ter RASTOČA KNJIGA OBČINE ŠENTRUPERT in RASTOČA KNJIGA SVETOVNE MLADINSKE KNJIŽEVNOSTI.

IZ DEŽELE PRAVLJIC pa direktno v SREDNJI VEK! Časovni stroj vas bo popeljal več kot 500 let nazaj v preteklost, v čas vitezov, kraljev, princes, vaških beračev in potujočih trubadurjev. V graščini na Veseli gori, kjer imajo svoj sedež čisto pravi vitezi vam bo vitez Janez Kamniški z Vesele gore najprej predstavil, kdo so bili vitezi in kako je mladi deček sploh lahko postal vitez. V njegovi orožarni si boste ogledali, kakšno orožje so uporabljali v srednjem veku, vsi boste lahko meče tudi prijeli in si jih pobliže ogledali. Zraven orožarne stojijo viteški oklepi. Sledi ogled sestavnih delov oklepa, ki ga boste razstavili in si ga tudi nadeli. Pogovor bo zanesel do denarja in njegove uporabe danes in nekoč. Vitez Janez bo pokazal, kako so v srednjem veku kovali novce. Pot nas bo peljala na grajsko dvorišče, kjer je vse nared za pravi viteški trening. Tam se boste preizkusili v veščinah, ki so jih morali obvladovati pravi vitezi. Sledila bo šola mečevanja – osnovni udarci, vsak posebej se boste s pravim mečem spopadli z vitezom Janezom, streljali z lokom nabadali prstan, zbijali rolanda peš in jež. Ker pa se paži niso učili samo veščin bojevanja, boste na koncu podali še na raziskovanje srednjeveške kulture. Naučili vas bodo renesančnega plesa Branle Cavallieri – konjički in pravilnega priklanjanja. Na koncu bo vitez Janez Kamniški vse povišal v male paže, oprode. * 15.9. IN 31.10. je vsebina programa spremenjena (opisana zgoraj)
Po srednjeveškem doživetju lahko izbirate med Po kulinaričnim doživetjem pod kozolcem znane in odlične GOSTILNE JAVORNIK v Rakovniku pri Šentrupertu. Njihov moto, poznan daleč naokoli je: »Pri nas so doma jedi iz krušne peči«. Pustite se razvajati v domačem vzdušju, ob dolenjskih dobrotah in pristni gostoljubnosti domačinov iz DEŽELE KOZOLCEV!
Ali pa se odločite za voden ogled MUZEJA STAREGA KMEČKEGA ORODJA in JANEZKOVE KMETIJE, kateremu bo sledila pogostitev z domačimi dobrotami.


Paket se po nakupu lahko koristi vsako soboto in nedeljo ter 31.10. po predhodni najavi na telefonsko številko: 07-348-22-22 ali po mailu info@interflash.si

 

Povpraševanje
Kakšna je vsota 1 in 8?