ČARI ŠENTRUPERTA

Prizorišče začetek: Nebesa nad Šentrupertom, Izletniška kmetija NEBESA

Organizatorji dogodka: Interflash turizem

CENA: 34€

Cari-sentruperta
 

Storitve v dogodku

NEBESA, najvišji vrh Šentruperta in izletniška kmetija, ogled, dobrodošlica
Vinska klet BRCAR, ogled kleti, pokušina vina
Voden ogled starega trškega jedra in cerkve SV. RUPERTA
Hiša vina FRELIH, kozarec cvičkove penine ali soka
Doživetje in ogled DEŽELE KOZOLCEV, vstopnina, dobrodošlica in strokovno vodenje
TOPL ART GALERIJA, ogled ali VESELA GORA ogled in vodenje
Kulinarično doživetje pod kozolcem JAVORNIK, večerja

Opis dogodka

Naše doživetje čarov Šentruperta bomo pričeli direktno v NEBESIH!!! IZLETNIŠKA KMETIJA NEBESA se nahaja severno od Šentruperta in je najvišja točka občine z 602m nadmorske višine. Znana je zaradi izredno lepega razgleda in je tudi najvišja točka znane pohodne Steklasove poti, ki poteka po obronkih mirnske doline. Neposredno na južnem delu je tudi vzletišče za jadralne zmaje in  padalce. Na kmetiji nas bodo gostoljubni domačini pogostili s šilcem domačega žganja, cvičkom ali sokom, domačim kruhom in klobaso.


Pot nadaljujete do bližnje VINSKE KLETI BRCAR, ki ima častitljivo vinsko tradicijo, kar je zapisano na vratih v staro vinsko klet, kjer je izrezljana letnica 1852. Klet se nahaja na hribu Hom, v zaselku Nebesa. Tudi tukaj vas bo očaral čudovit razgled na slikovito šentrupertsko dolino obdano z  gričevnato pokrajino posuto z vinogradi. Pri Brcarjevih pretežno stekleničijo odličen cviček, pohvalijo pa se tudi z odličnimi predikatnimi vini. Možen nakup vin.
Šentruperško pravljico boste nadaljevali na edinstvenem starem trškem jedru ob kozarcu edinstvene cvičkove penine ali domačega soka HIŠE VINA FRELIH. Sledil bo voden ogled trga in cerkve SV. RUPERTA, ki se uvršča v sam vrh slovenske gotske stavbne umetnosti. Nepozabno doživetje boste nadaljevali v svetovnem merilu edinstvenega in evropsko priznanega projekta - MUZEJA NA PROSTEM – DEŽELA KOZOLCEV - turistično, izobraževalno in kulturno središče, kjer so v naravnem okolju in na kmetijskih zemljiščih razstavljeni kozolci različnih starosti in tipov. Namen muzeja je predstaviti zgodovinski razvoj kozolcev Mirnske doline, predstavitev njihove gradnje in vzdrževanja ter naravne zaščite lesa. Postavljenih je 19 kozolcev oziroma sušilnih naprav različnih starosti in tipov. Kozolci se delijo v dva vsebinska sklopa, in sicer kozolci namenjeni prireditvam ter kozolci s tradicionalnim namenom. Prvi so predvideni predvsem kot infrastrukturno opremljeni kozolci, namenjeni večernemu druženju, možnosti prenočitve, prireditvam lokalnega značaja. Kozolci s tradicionalnim namenom so namenjeni ohranjanju njihove prvotne funkcije. Predstavljen bo razvoj kozolca od njegove najbolj enostavne oblike (ostrvi) do njegove najbolj zahtevne oblike (toplarja). Po prijazni dobrodošlici predstavnic društva kmečkih žena in etno društva nas bo skozi zgodbo Dežele kozolcev popeljal strokovni vodnik.


Simončičev toplar na Bistrici pri Šentrupertu, edini tovrstni spomenik državnega pomena, je to leto zaživel z novo vsebino. Vanj je namreč vložena mrva, s katero se je ustvarilo tudi zavetrje, s tem se je pridobila nova podoba prostora pod kozolcem, ki služi kot galerija in atelje hkrati – dobrodošli v TOPL ART GALERIJI pod Simončičevem toplarjem ali pa se odločite za obisk fascinantne VESELE GORE; vodeni ogled po romarski cerkvi sv. Frančiška Ksavierja in sprehod do železne Marije, vodeni ogled po Barbovi graščini -razstava živa zgodovina, ogled grbovnega hodnika, interaktivni ogled vitezove orožarne, ki je polna vseh vrst mečev drugega orožja in oklepov, ogled tiskarne Manufaktura mojster Janez s prikazom tiskanja z Guttembergovo tiskarsko prešo, ogled slikarske razstave na temo pavese, prikaz kovanja novcev na srednjeveški način in ogled čebelarske sobe.


Po ogledu galerije sledi kulinarično doživetje pod zadnjim kozolcem tega dne; pod kozolcem znane in odlične GOSTILNE JAVORNIK v Rakovniku pri Šentrupertu. Njihov moto, poznan daleč naokoli je: »Pri nas so doma jedi iz krušne peči«. Pustite se razvajati v domačem vzdušju, ob dolenjskih dobrotah in pristni gostoljubnosti domačinov iz DEŽELE KOZOLCEV!


Paket se po nakupu lahko koristi vsako soboto in nedeljo po predhodni najavi na telefonsko številko: 07-348-22-22 ali po mailu info@interflash.si

Opombe

  • program se izvaja za minimalno 8 oseb
  • za skupine nad 30 potnikov je v ceni tudi strokovno vodenje ves čas izleta
 

Povpraševanje
Seštejte 5 in 2.